Szükségem van sport coachra?

2021-Apr-19

swimmer

Természetes, hogy sokan bizonytalanságot élnek át, mielőtt felkeresnek egy coachot vagy bármilyen szakembert. Ugyanis szokatlannak tűnhet, hogy egy számodra idegennel beszéled meg a „problémáidat”. Ugyanakkor mégis sokszor ez vezethet eredményre, mert nem közvetlen környezetedben él, ezáltal szubjektíven látja a dolgokat és nem befolyásolja a döntéseidet.

A társadalomban sokan azt gondolják, hogy „beteg” emberek járnak coachoz, ez merőben hatalmas tévhit.

Az én gondjaim azért nem annyira vészesek

Mostanában kezd csak változni az a közfelfogás, hogy coachoz/pszichológushoz/bármilyen segítő szakemberhez csak a nagyon „súlyos” esetben járnak. Elvégre az ember csak végső elkeseredésében fordulhat szakemberhez, amikor minden kötél szakad, nem?

Minél hamarabb kerítünk rá sort, annál hamarabb érezhetjük jobban magunkat, illetve léphetünk szintet önmagunk megértésében, ezáltal a sikerhez vezető útra.

Egyedül is meg kellene tudnom oldani

Amikor elromlik az autód, szerelőhöz mész. Amikor betörik az ablaküveg, akkor ablakoshoz mész. Amikor eltörik a karod, orvoshoz mész. Néha megjavítasz dolgokat, de több esetben szakemberhez fordulsz.

Ha elakadtál, gátlásaid vannak, nem tudod merre menjél tovább, akkor coachoz fordulsz. Nem tanácsokat fogsz kapni, hanem a helyes irányba „terelő” kérdéseket, amik megválaszolásával tudni fogsz döntéseket hozni.

Ha elkezdem…

Az első és fontosabb dolog, a kölcsönös bizalom. Első találkozáskor közös ismerkedés, majd a helyzet pontos megismerése, amely alapján kialakul egy kép a helyzetről és a fejlődés lehetséges irányairól. Ezek alapján kijelölünk egy célt, megbeszéljük a találkozások gyakoriságát és hosszúságát.

Ez rólad szól!

Turkálni fognak a múltamban

A coach a jelennel és a jövőbeni tevékenységgel foglalkozik. Minimális múlt ismeretőre egyes esetekben szükség lehet, de nem olyan mély dolgokra, mint gondolnád.

Te döntöd el, hogy mikor, mennyit és mit osztasz meg. Általában igaz alapfelvetés, hogy minél többet teszel a közös munkába, annál többet is fogsz tudni kivenni belőle.

Elítél, ha sok dolgot megtud rólam

Az előző gondolattal szorosan összefügg, hogy coach nem bíró, aki elítél, hanem aki odafigyel rád és megért.

Sportolóként szükségem lehet rá?

El sem hiszed, de a sportolóknak nagy szükségük van ilyen támogatásra, mert ők azok, akik minden egyes nap keményen edzenek, kitartóan gyakorolnak, tanulnak, versenyeznek, győznek, s veszítenek, megsérülnek, sokszor a saját határaikat feszegetik. Mindezzel együtt azon vannak, hogy a saját sportágukban eredményesek legyenek és a kitartó munkának beérjen a gyümölcse. Ez egy nagyon hosszú és rögös út éppen ezért nehéz elfogadni, hogy olykor-olykor minden fáradozás hiába való, mert így is legyőzik őket, hogy van náluk jobb, esetleg olyan, akinek éppen jobb napja volt. Egy sportoló élete telis tele van sikerekkel és kudarcokkal, amikkel együtt kell élni. Ezeket az érzéseket meg kell élni, át kell élni, mert negatív és pozitív tapasztalatokkal jár. Ezeket a tapasztalatokat megfelelően fel kell dolgozni, mert amennyiben nem sikerül, úgy kiegyensúlyozatlansághoz, bizonytalansághoz vezethet, megnőhet a kételkedés, hogy elég jó vagyok-e. Ez persze tovább nőhet azáltal, hogy az edző szemében megfelelő-e a teljesítmény, a szülőknek tud-e bizonyítani és ami a legfontosabb, hogy az önmaga által kitűzött célokat képes lesz-e elérni.

Tapasztalatból tudom, hogy létezik „edzésmenő” típusú sportoló és „remekül versenyző” sportoló. Tehát hiába teljesít jól az edzéseken a „menő”, versenyeken nem jönnek az eredmények. Ellenben az ellenkező típusúnak minden bejön. Ennek számos oka lehet, amit mindenkit érinthet. Egy példával szemléltetve, az „edzésmenő” nem bír nézőközönség előtt szerepelni, érzi a nyomást a vállán, ezért „leblokkol” és tudása felét sem tudja nyújtani. Ellenkező társa pedig feltüzelve, kellően magabiztosan érzi magát, élvezi a nyilvánosságot, a téthelyzetet és tudja magáról, hogy mit várnak el tőle.

Ez bármikor megváltozhat, minden sportoló életében előfordulnak hullámvölgyek, amiket helyén kell kezelni, de ez nem mindenkinek megy egyedül.

A sportolóknak szükségük van segítségre, támogatásra, egy hozzáértő szakemberre, hogy megfelelő kérdésekkel „navigálja” őket, hogy rálássanak milyen helyzetben is vannak. A sport coach, a sportolóval együtt gondolkodva tárja fel a nehézségeket, ki mennyi időt fektetett eddig a sportba, hol tart most, hogyan jutott el odáig és a legfontosabb, hogyan fejlődhetne tovább, hogyan motiválja magát, hogyan tűzzön ki reális célokat, érje el azokat, hogy motiválja magát. Ez a feladat mindenki esetében más-más.

Edzőként szükségem lehet rá?

Coachként edzőket edzeni? Fura egy kérdés, de nézzük a tényeket. Nem elvenni akarom a munkájukat vagy megmondani miként végezzék azt, hanem segíteni, hogy a sportolóikkal a legjobb tudásuk szerint dolgozzanak. Tudniillik nekik is lehetnek nehézségeik, esetleg olyan gondjaik, amelyekkel egyedül nem tudnak megbirkózni, például kommunikációs nehézség vagy konfliktus a sportolókkal, szülőkkel, vezetőkkel, kollégákkal, új játékos beépítése a csapatba. Az edzőkön komoly nyomás nehezedik mindig, hiszen a lehető legjobbat kell kihoznia a saját csapatából, sportolóiból és nem utolsó sorban magából. Rendelkeznie kell önismerettel, empátiával, vezetői készséggel, szakmai tudással és még lehetne sorolni az ismervényeket, ahhoz, hogy a kihívásokkal megtudjon küzdeni. Az edzőnek szerte ágazó figyelemre van szüksége, mert a sportolókat nemcsak fizikálisan, taktikailag, technikailag, hanem mentálisan is fel kell készíteni.

A sport coach ugyanúgy segít az edzőnek kérdéssorozattal, amely által kiderülnek az elakadás okai, továbbá fejleszti az önismeretet, kommunikációt, toleranciát a siker érdekében

A szülők is megérdemlik a támogatást

A szülő mindig mindent megtesz a gyermekéért, legyen bármiről is szó. Persze ez nem mindig könnyű, éppen ezért előfordulhat a részükről szorongás, feszültség, mert a sport plusz terheket, kihívásokat tartogat a számukra.

A szülőknek meg kell birkózniuk a gyermekük kudarc élményeivel, csalódásaival, feldúltságaival, ha egy-egy verseny nem úgy sikerül. Tudni kell hogyan támogassák őket ebben a nehéz helyzetben, amikor könnyen konfliktusba kerülhet a csapattársaival, edzőjével.

A szülők sok esetben gyerekük „menedzserei”, ezért érthető, hogy igyekszik számára a lehető legjobbat adni. Éppen ezért segít korrelációt találni az edző-sportoló-szülő kapcsolatban, hogy minden szemszögből képes legyen rálátni az adott helyzetre.

Játékvezetőként is szükség lehet coachra?

A játékvezető ugyanúgy része a sportnak, mint maguk a sportolók. A játékvezető igyekszik észrevétlen maradni, betartatja a szabályokat. Viszont ez sokszor nem egyszerű feladat, mert sokszor kérdőjelezik meg a ténykedését, ítélőképességét.

A játékvezetők éppúgy keményen dolgoznak nap, mint nap, hogy jobbak legyenek. Számukra elengedhetetlen a mély szabályismeret, a jó csapatmunka a kollégákkal, a konfliktuskezelés, asszertív kommunikáció és nem utolsó sorban a döntéshozatal. Mind erre odafigyelni komoly kihívást jelent, de még a legjobbakkal is előfordul, hogy porszem kerül a gépezetbe, arra pedig mindenki emlékezni fog.

A játékvezetők ugyanúgy megérdemlik a támogatást, mert a pályán és azon kívül is sok akadályba ütközhetnek, amit nekik is le kell győzniük, de talán elsősorban saját magukat kell.

Igyekeztem jól értelmezhető képet festeni a coachingról, de ha netán benned felmerült még kérdés vagy valami nem egészen világos, akkor tedd fel a kérdésedet.

Maradt kérdésed?