A coaching fogalma és definíciója

Valószínűleg mindenki hallott már a coaching fogalmáról, azonban sokan nem tudják, mit jelent pontosan. Az angolul beszélők ugyanis tudják, hogy a coach szó, edzőt, míg a coaching edzést jelent. Ahogy a neve is elárulja, ez mindig a sportban volt használatos, később természetesen kiterjedt az üzleti és magánéletre területére is.

Az az alapja a dolgoknak, hogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, vagyis itt a gyakorlatlan azt jelenti, hogy egy coach célja, hogy a kliense maximális teljesítményt érjen el.

A coaching lényege, hogy jól felépített segítő beszélgetések segítségével igyekszik rábírni az egyént, hogy megoldja problémáit, nehézségeit, elakadásait, kimásszon a számára kellemetlen helyzetből, tegyen azért, hogy jobb legyen a sorsa, elérje a vágyait és céljait, illetve merjen változtatni.

Sport CoachING

Célja, hogy felébressze a sportoló (amatőr, profi), edző, vagy egyéb a sport területén tevékenykedő szakember képességeit, tehetségét, potenciálját, segít felismerni és kiaknázni a rendelkezésére álló eszközöket, készségeket és kifejleszteni a hiányzókat, lehetővé téve, hogy elérje a személyes és sport béli teljesítőképességének vélt felső határát, sőt túlszárnyalja azokat. Sport coach céljai kitűzésében és elérésében támogatja kliensét, biztosítva számára egy optimális és teljesen személyre szabott tanulási folyamat mentális feltételeit.

A sport coaching egy hatásos metódus, melynek eszközrendszerét úgy a sportolók (mind egyéni mind csapat szinten), mint az edzők, és a sport bármely területén tevékenykedő személy gyorsan elsajátíthatja és eredményesen használhatja. Utóbbiak a sport coachingot gyakran beépítik a felkészülési folyamatba, a mentális-érzelmi–önismereti munkát az edzés részévé teszik.

Fő cél a teljesítmény javítása. Abból indulunk ki, hogy a sportoló teljesítménye fele részben a fizikális felkészültségétől függ, fele részben azonban fejben dől el. Sokszor önmaguk a legnagyobb ellenfeleik és nem a rivális ellenfelek.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a sport coaching, viszont nyugaton már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá.

Sport mentál tréning

Fejben dől el!!! Milyen sokszor halljuk ezt? Szinte számtalanszor elhangzik a sportolók, edzők szájából és már-már elcsépeltnek tűnik az egész. Ám nem az, ugyanis nem véletlen, hogy ennyiszer mondják, hiszen valóban sok múlik azon, hogy egy sportoló hogyan gondolkodik, milyen mentális, felkészült állapotban érzi magát, mit gondol saját magáról, cselekedetéről és környezetéről. Ezek függvényében meghatározhatja a kudarcait és sikereit.

A mentáltréner egyik fő célja, hogy személyre szabott módszerekkel, technikákkal sikeres gondolkodásmód irányába terelje sportoló, edző ügyfelét, aki ezáltal képességei felszínre hozatalában és hatékony alkalmazásában a lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából.

Kiemelten fontos hangsúlyozni, hogy mentáltréner segít a versenyek nehézségeik leküzdésében, felismerni a stresszhelyzeteket, konfliktusokat, kiegyensúlyozottabbá válni. 

Egyéni sportolók, csapatok és edzők számára manapság már elengedhetetlen, hogy hatékonyan együttműködve, olajozottan menjenek a dolgok. Közösek a célok, ezért fontos a jó kommunikáció, az önbizalom növelés, a motiváció fenntartása és az önismeret.    

A sportoló és edző kölcsönös érdekeit szem előtt tartva érdemes beépíteni a mentáltréninget is a felkészülési folyamatba.

A coach nem tanácsadó, és nem terapeuta! Bár kapcsolatuk ugyanúgy bizalomra épül, és titoktartás jellemzi. Az üléseken az ügyfél határozza meg, mi legyen a beszélgetés témája, fókusza. A coach aktív hallgatással, figyelemmel van jelen, közben visszajelzéseket ad, és kérdéseket tesz fel. Az interakció támogatja, segíti az ügyfelet abban, hogy saját erőforrásait mozgósítsa, és lépéseket tegyen a céljai elérése érdekében.

1

2

3

4

5

Aki úgy érzi, hogy szüksége van rám, bátran vegye fel velem a kapcsolatot.

A megkeresés után – időpont egyeztetést követően –online vagy személyes találkozóra kerül sor. Az első konzultáció, amely 30-40 percig tart, ingyenes. Ekkor ismerjük meg egymást, az aktuális témát, illetve átbeszéljük a játékszabályokat. Ezután döntünk arról, hogy szeretnénk-e egymással dolgozni.

Az ülések általában 60-90 perc hosszúságúak hetente, vagy kéthetente tartjuk őket a témától, fontosságtól, nehézségtől függően. 5-8 alkalom után már érzékelhető a változás.

Az egyéni beszélgetések során az ügyfél nehézségeit egy közösen kialakított tematika segítségével dolgozzuk fel.

Az utolsó alkalom a “zárás”, amikor áttekintjük az eredményeket, megnézzük, hogy honnan indultunk és hol tartunk most. Ekkor dönthetünk a folytatásáról is.